שוק ההון – ברוקר או בנק?
מאת: רו”ח יוגב זילבר
מדוע אנו משקיעים דרך הבנק?
- לכולנו יש חשבון בבנק ואנו לא צריכים להתאמץ לפתוח חשבון אצל ברוקר.
- המשכורת שלנו נכנסת ישירות לחשבון הבנק, הבנק מספק לנו מסגרת אשראי .
- מערכת הבנק מוכרת לנו ולא צריך ללמוד עוד מערכת מידע.
- זמינות הכספים מתיק ההשקעות לחשבון עו”ש היא מהירה מאוד במידה ויש צורך במזומנים באופן מיידי.
הבנק הינו מוסד כספי אמין בו אנו מפקידים את כל חסכונותינו והסיכון פשיטת רגל ואיבוד כל הכסף שלנו הוא נמוך יותר.
מה גובה הבנק בתמורה?
עבור הניהול השוטף גובה מאיתנו הבנק דמי ניהול/עמלות/ריבית באופן חודשי,רבעוני או שנתי. תשלומים אלו עדיין נמוכים יחסית ונסבלים ולכן אין סיבה לסגור את חשבון הבנק שלנו, או להעביר אותו למקום אחר (למרות שקיימות מספר חלופות).
השקעות בניירות ערך דרך הבנק הן פעולות אחרות לגמרי מהניהול השוטף שלנו בבנק. עבור פתיחת תיק השקעות הבנק יגבה מהלקוח את כל העמלות הבאות:
דמי ניהול חשבון, דמי משמרת על ניירות הערך, עמלת קנייה/מכירה, עמלת מינימום קנייה/מכירה, עמלת אי ביצוע הוראה קנייה/מכירה, עמלת ביצוע חלקי של קנייה/מכירה, עמלת השהיית קנייה/מכירה, עמלת ביטול הוראת קנייה/מכירה, עמלת ארביטרז`, עמלת קבלת דיווידנד, עמלת מימוש זכויות (באג”ח להמרה) ועוד…
אז נכון, ניתן להתמקח עם הבנקים ולהוריד קצת את העמלות הללו, אבל השורה התחתונה היא שאלו עמלות מיותרות ומאוד גבוהות, שמחייבות אותנו לחפש מקום אחר לבצע בו את ההשקעות שלנו. החלופה הזו נקראת ברוקר.
מהו ברוקר?
ברוקר הוא אדם או חברה, המוסמכים מטעם הבורסה לניירות ערך לבצע פעילויות מסחר שונות בבורסה כגון: רכישת / מכירת מניות, אג”ח, ניירות ערך, קרנות נאמנות, תעודות סל ועוד.
הברוקרים הללו הם אותם בתי השקעות שאתם מכירים, כמו: מגדל, הראל ואחרים. הברוקרים האלו יכולים לספק לכם את מרב השירותים שאתם מקבלים מהבנק שלכם, אבל עם עמלות ודמי ניהול נמוכים בהרבה.
מהם היתרונות בהשקעה דרך ברוקר?
- גובה העמלות – אצל הברוקרים העמלות הרבה יותר זולות ולא תשלמו אף עמלה לניהול החשבון ואף לא את שאר העמלות הקיימות בבנק. אתם תשלמו רק עבור פעולות הקנייה והמכירה של ניירות הערך שתבצעו. בנוסף, גם העמלות הללו יהיו זולות בצורה משמעותית מאלו שבבנק, ויעמדו על 0.2%-0.1% מסכום הפעולה, וללא עמלת מינימום (לניירות ערך הנסחרים בבורסה בת”א).
- ריבית גבוהה יותר על סכום הכסף בעו”ש – בבנק אנו לא מקבלים ריבית על העו”ש בניגוד לברוקר אשר סכום הכסף המזומן שימצא בחשבונכם אצל הברוקר יכנס בדרך כלל אוטומטית לפק”מ יומי עם ריבית שנתית אשר תלויה בגובה ריבית הפריים, הגבוהה מהריבית שתקבלו בבנקים.
- שעות פעילות – שעות הפעילות בבנקים אם מאוד קצרות ומשתנות מדי יום במהלך השבוע לעומת שעות הפעילות היומיות של הברוקרים שנמשכות שעות רבות יותר. אצל חלק מהברוקרים תוכלו אף לבצע פעולות בשעות הערב ובסופי שבוע. נציג מטעם הברוקר יעמוד לשירותך בכל שעות הפעילות הללו, על מנת לקבל את הוראות הקנייה/מכירה שלכם.
- הטבות בקניית ניירות ערך מסוימים – מכיוון שבתי ההשקעות הללו מנפיקים חלק מניירות הערך שנקנה, הם יתנו לנו הנחות בקנייה או בעמלות על הניירות הללו.לסיכום
על מנת להשקיע בניירות ערך, נבון לפתוח חשבון אצל ברוקר פרטי, ולא לסחור דרך הבנק שלנו, מכיוון שעמלות המסחר אצל הברוקרים הן זולות בצורה משמעותית, ונדרש לשלם רק עבור הפעולות שנבצע.
בחרו ברוקר אמין ומוכר והתחילו לחסוך.